Miód manuka i jego cudowne właściwości. Czy każdy może go spożywać?

Dodano:
Miód Źródło: Fotolia / Dani Vincek
Miód manuka przez wiele osób uznawany jest za jeden z najzdrowszych produktów, po jakie możemy sięgać. Odstrasza wyłącznie jego cena. Czy faktycznie jego spożywanie ma tak wiele zalet? Kto powinien z niego zrezygnować?

Miód manuka to nowozelandzki produkt, który na całym świecie robi furorę ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jego antybakteryjne działanie jest pomocne w walce z wieloma chorobami, o których mówiła w dzisiejszym programie „Dzień Dobry TVN” Kornelia Westergaard. W jaki sposób powinien być spożywany? Czy każdy może go stosować? Obejrzyj materiał wideo:

Miód manuka może pomóc przy chorobach układu pokarmowego i oddechowego. Na uwagę zasługują także jego właściwości antynowotworowe. Wzmacnia nasza odporność, ponieważ działa przeciwdrobnoustrojowo. „Swoje cudowne właściwości zawdzięcza składnikowi o nazwie MGO, który znajdziemy tylko w tym miodzie” – podkreśla ekspertka. Jest produkowany z krzewu herbacianego manuka – rośliny, która w medycynie naturalne od dawien dawna cieszy się dużym uznaniem.

Miód ten najlepiej spożywać rano na czczo – 2-3 łyżeczki można rozpuścić w wodzie. Przeciwwskazaniem jest m.in. cukrzyca (jednak wszystko zależy od stopnia jej zaawansowania, dlatego warto porozmawiać z lekarzem) i alergia.

Źródło: X-news
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...